Popis projektu

Predmetom proejktu je vytvorenie nového kultúrno - historického objektu, ktorý má potenciál stať sa zároveň ďalšou atrakciou cestovného ruchu v obci. Vo vlastníctve obce Čierny Balog je parný stroj, nazývaný aj lokomobila, ktorý poháňal gátre niekdajšej píly v miestnej časti obce Jánošovka. Píla skončila svoju činnosť v rokoch 2002-2003. Od tohto roku areál píly v centre obce chátral. Vlastník Smrečina Hofatex, a.s. Banská Bystrica sa o areál ani stroj nezaujímal.  Skupina nadšencov uvedomujúc si jedinečnosť tohto stroja urobila kroky k zapísaniu stroja do registra hnuteľných kultúrnych pamiatok Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR, k čomu došlo v roku 2008. Parný stroj - lokomobila je zapísaný do tohto registra pod číslom 11 770/0. S pamiatkou sa nič nedialo. Chátrala spolu s celým areálom. V roku 2009 stroj obec odkúpila do svojho vlastníctva s cieľom zachrániť tento unikát a pokúsiť sa získať finančné zdroje na jeho premiestnenie a záchranu. Parný stroj bol naďalej terčom viacerých útokov zlodejov, ktorí v stroji videli zdroj príjmu z predaja železa. Po  zvažovaní rôznych alternatív dospelo vedenie obce k záveru, že najlepším variantom je premiestnenie parného stroja do areálu Čiernohronskej železnice, kde sa spojí symbolika využitia pary a kde sa parný stroj umiestni do prestrešenej haly aspoň ako statický muzeálny exponát s víziou možného sfunkčnenia stroja na alternatívny pohon. A to je aj hlavnou aktivitou predkladaného projektu. Vybudovanie haly pre umiestnenie parného stroja. Projekt haly vypracoval autor územného plánu obce Ing. Arch. Vladimír Paško. Hala je riešená ako jeden priestor pre umiestnenie parného stroja čiastočne otvorený do priestoru stanice Čiernohronskej železnice, odkiaľ bude výhľad na prestrešený parný stroj pre širokú verejnosť. Objekt je súčasne podpivničený  s otvoreným priehľadom do suterénu, kde budú umiestnené transmisie pre pohon gátrov. Stavba je navrhovaná ako stĺpová s pevnými štítmi a s čistočnou výplňpou medzi stĺpmi. Architektúra vychádza z jestvujúceho chátrajúceho objektu, v ktorom je v súčasnosti umiestnený parný stroj a ako aj zo všeobecnej typológie  priemyselných stavieb zo 40. rokov minulého storočia, kedy objekt vznikol. Súčasne spĺňa požiadavky na zbezpečenie pohľadov na parný stroj zo strany areálu Čiernohronskej železnice. Priehľad cez podlahu bude riešený roštovou oceľovou podlahou. Prístup bude oceľovým schodiskom. Strecha je sedlová so svetlíkom.

Stavebné práce pozostávajú z nasledovných častí:

  • Vybetónovanie spodnej časti podlahy suterénu
  • Realizácia vodorovnej hydroizolácie suterénu
  • Zašalovanie steny suterénu, zaarmovanie a betonáž súčasne s murovaním ostatných stien suterénu
  • Vyterónovanie hornej časti podlahy suterénu
  • Zvislé hydroizolácie suterénu
  • výkop, zašalovanie a betonáž základov a platne pre parný stroj do úrovne hydroizolácie
  • Vymurovanie ostatných základov po úroveň spodnej vrstvy podlahy haly
  • Rozprestrenie zeminy s hutnením po spodnú úroveň podlahy haly
  • Položenie hydroizolácie na záklay stroja a ich následné dobetónovanie po hornú vrstvu podlahy haly
  • PRESUN A MONTÁŽ PARNÉHO STROJA – bude realizovaná súbežne s realizáciou proejktu
  • Domurovanie stien a stĺpov po úroveň parapetu
  • Domurovanie stĺpov  s osadením kotviacich skrutiek
  • Domurovanie stien z ľahčených tvárnic
  • Dobetónovanie spodnej vrstvy podlahy haly
  • Položenie hydroizolácie
  • Vybetónovanie hornej vrstvy podlahy haly
  • Položenie pomúrnic spolu s tiahlami
  • Realizácia krovu
  • Zakrytie
  • Realizácia dažďových žľabov a zvodov
  • Realizácia bleskozvodu
  • Realizácia parapetov z parkových obrubníkov
  • Osadenie okien
  • Omietnutie a následné maľovanie stien
  • Realizácia rozvodov elektriny
  • Realizácia schodiska do suterénu
  • Realizácia oceľovej rozštovej podlahy nad suterénom
  • Dokompletovanie a ošetrenie parného stroja – nie je súčasťou zákazky
  • Úprava okolia

Presun a montáž parného stroja nebol súčasťou zákazky v rámci verejného obstarávania a nie je súčasťou rozpočtu projektu.  Obec vykoná tieto práce osobitne v koordinácii so zhotoviteľom stavby, ktorý musí počítať s potrebným časovým priestorom pre realizáciu tejto časti stavby, bez ktorej nemôže byť stavba zrealizovaná a bezprostredne s ňou súvisí. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, v prípade, že dôjde ku komplikáciám alebo k predĺženiu doby demontáže, presunu a spätnej montáže pracovného stroja, bude lehota dokončenia stavby primerane predĺžená.

Ako bolo uvedené stavba je navrhnutá tak, aby bol umožnený pohľad na stroj umiestnený v hale zo strany areálu Čiernohronskej železnice voľným okom pre návštevníkov železnice, ale aj širokú verejnosť. Vchod do haly je situovaný zo strany materskej školy. Vstup do haly a bližšia prehliadka bude možná na požiadanie exkurzií, odbornej verejnosti za sprievodu a odborného výkladu po dohode s obcou, alebo v tejto veci obec nadviaže spoluprácu s Turistickou informačnou kanceláriou prevádzkovanou OZ Vydra, prípadne v spolupráci s Čiernohronskou železnicou, n.o. Nadzemná časť priestorov haly bude pomerne ľahko dostupná aj osobám ZŤP. Informácie o projekte, o parnom stroji, jeho využívaní v minulosti a jeho jedinečnosti ako aj o histórii spracovania dreva v obci Čierny Blaog bude verejnosti poskytnutá pomocou informačnej tabule, ktorá bude umiestnená  na hale alebo na drevenom osobitnom stojane. 

Projekt bude realizovaný v celosti, nie je členený na etapy a po skončení bude plne funkčný.  Ako bolo uvedené, v budúcnosti je možné tento priestor ďalej rozvíjať. Projekt sa realizuje centrálnej časti obce, kde sú sústredené základné služby obyvateľstvu.  Taktiež je to oblasť najväčšieho pohybu turistov. Čiernohronská železnica eviduje ročne cca 60 tisíc cestujúcich. Výsledok projektu bude tak ďalšou zaujímavosťou v tejto oblasti a realizácia projektu prispeje k rozvoju tejto lokality v súlade s primárnou fokusovou oblasťou opatrenia 7.5 stratégie CLLD územia Partnestva Muránska planina - Čierny Hron. Obec má 5060 obyvateľov. Odhadujeme, že z obyvateľov obce budú mať možnosť výsledky projektu zhliadnuť cca 4000 obyvateľov (obyvatelia obce okrem starých ľudí a malých detí). Expozícia parného stroja bude prepojená aj s lesníckym skanzenom, ktorý je ďalšou turistickou atrakciou na území obce a lesníctvo a spracovanie dreva bolo dominantnou črtou histórie obce. 

Vo verejnom obstarávaní je uplatnený povinný sociálny aspekt, ktorý spočíva v povinnosti zhotoviteľa stavby zamestnať na realizáciu zákazky minimálne 1 osobu z dlhodobo nezamestnaných osôb.


Obec má schválený územný plán obce ako aj Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce. Operácie, kotré sú súčasťou tohto projektu, sú v súlade s týmito dokumentami, ako aj stratégiou CLLD Partnerstva MPČH, či stratégiou RIUS Banskobystrického samosprávneho kraja. 
Z predloženej dokumentácie z verejného obstarávania vyplýva, že obec postupovala v súlade s § 2 odsek 1 zákona č. 315/2016 o registri partnerov verejného sektora a ozmene a doplnení niektorých zákonov účinným od 01.02.2017. Víťazný uchádzač bol do RPVS zapísaný dňa 9.11.2019, vložka č. 28746.  Zmluva bola podpísaná v lehote viazanosti ponúk dňa 11.11.2020.

Obec postupovala v súlade s princípmi VO pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou podľa § 117 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní. 

Obec bude financovať projekt systémom.

Hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia verejných prostriedkov bola zabezpečená v štádiu pred realizáciou projektu postupom výberu dodávateľastavebných prác v súlade so zákonom č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní. PHZ bola určená odborne spôsobilou osobou - autorizovaným stavebnýminžinierom formou rozpočtu projektu. Ku konečnej cene obec dospela realizáciou verejného obstarávania oslovením troch uchádzačov a zverejnením výzvy napredkladanie ponúk na internetovej stránke obce. V štádiu realizácie projektu bude hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť projektu zabezepčená najmä dôkladnýmvýkonom stavebného dozoru na stavbe.

Cieľom predkladaného projektu je:

1. Vybudovanie haly pre umiestnenie parného stroja - národnej kultúrnej pamiatky v centrálnej časti obce.

2. Vybudovaním haly pre unikátny parný stroj zabezpečiť jeho záchranu, zachovanie pre budúce generácie ako statického exponátu - súčasť histórie spracovania dreva v obci i na Sovensku.

3. Zvýšiť atraktivitu a zlepšiť estetický vzhľad nevyužitého priestranstva v mieste realizácie projektu a vytvoriť dalšiu atrakciu cestovného ruchu pre širokú verejnosť, turistov a návštevníkov obce.

Naplnením cieľov projektu projekt prispeje k fokusovej oblasti 6B. Podpora miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach.

Viac
Subjekt
Obec Čierny Balog
Miesta realizácie
Čierny Balog
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.08.2022 - 01.06.2023
Celková suma
45,827 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Výstavba haly pre umiestnenie parného s…
Typ
6B. Podpora na inve…
Plánovaný začiatok
01.08.2022
Skutočný začiatok
23.08.2022
Plánovaný koniec
01.06.2023
Skutočný koniec
22.06.2023
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet novovytvorených pracovných miest projektom prepočítaný na ekvivalent plného pracovného úväzku
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (pracovné miesto)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Stavebné práce - Hala pre parný stroj

Faktúra č. 220047 - stavebné práce

Vlastník dokladu
Obec Čierny Balog
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
45,827 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
11.10.2022
Názov IČO
Názov
LejonGruup s.r.o.
IČO
51638037
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.