Popis projektu

Predmetom projektu je realizácia stavebných prác na  vybudovaní autobusovej zastávky v miestnej časti Dobroč a dotvorenie prvkov občianskej vybavenosti (chodníky, parkovanie) na verejnom priestranstve, ktoré je súčasťou centrálnej zóny tejto miestnej časti obce. Realizácia projektu zároveň dotvára doteraz zanedbané a nevyužívané priestranstvo na revitalizované funkčné verejné priestranstvo s prvkami občianskej vybavenosti. 

Obec plánuje  vybudovať autobusovú zastávku a dobudovať verejné priestranstvo v centre tejto časti tým, že sa zrealizuje účelový pruh autobusovej zastávky s realizáciou občianskej vybavenosti  - chodníkov, parkovacích miest a osadením prvkov obecného mobiliára. Realizáciou danej stavby vznikne priestor nie len pre bezpečené parkovanie, nástup, či čakanie na autobus, ale vznikne aj miesto pre oddych a relax okolo žijúcich obyvateľov obce ako aj jej návštevníkov s možnosťou odstavenia osobných motorových vozidiel, či bicyklov. Stavba zabezpečí možnosť prístupu obsluhy k miestnemu obchodu a možnosť vytvorenia priestoru pre autobus počas nastupovania cestujúcich, tak aby jazdný pruh na ceste III/2395 ostal voľne prejazdný, čo do doby realizácie stavby na danom mieste nie je možné.

            V trase navrhovanej stavby je vedená nadzemná trasa oznamovacieho vedenia – miestny rozhlas, ktorý je potrebné preložiť,  realizáciu  prekládky po dohode zabezpečí stavebník, teda obec.

            Odvodnenie povrchových vôd je v súčasnosti riešené zemným nespevneným rigolom a osadenými betónovým rúrami, ktoré projekt uvažuje vybúrať nakoľko projekt navrhuje nový systém odvodnenia, ktorý je detailnejšie opísaný v časti odvodnenie v projektovej dokumentácii. Riešenie odvodnenia bolo požadované správcom cesty III. triedy v priebehu vybavovania stavebného povolenia. Súčasťou projektu je aj dočasné a trvalé dopravné značenie. 

Stavebné práce predstavujú realizáciu nasledovných častí:

  • Spevnené plochy pochôdzne – komunikácie pre peších (chodníky) - 233,04 m2
  • Spevnené plochy prejazdné – parkovanie osobných motorových vozidiel -  10 parkovacích miest, z toho jedno vyhradené pre ZŤP - 126,73 m2
  • Spevnená plocha prejazdná – prístup k miestnemu obchodu, trieda dopravného zaťaženia VI.
  • Doasfaltovanie miestnej komunikácie (vytvorenie smerového oblúka pripojenia na cestu III/2395, trieda dopravného zaťaženia VI. - 25,6 m2
  • Asfaltová úprava miestnej komuikácie - ul Zadná - 176,5 m2
  • Účelová asfaltová komunikácia pre parkovanie - 154,98 m2
  • Autobusová zastávka – účelový pruh
  • Odvodnenie

Stavebné práce sú presne popísané v projektovej dokumentácii vypracovanej spoločnosťou Projekt tím, s.r.o., B. Bystrica – „Autobusová zastávka  a občianska vybavenosť ul. Petra Jilemnického Čierny Balog – Dobroč“. Mobiliár, ktorý je súčasťou projektu, predstavujú štyri trvalo osadené lavičky, dva odpadkové koše, dva trvalo osadené stojany na bicykle a štyri kvetináče z vymývaného betónu pre kvetinovú výzdobu. Obec dávala dôraz pri stanovení parametrov obecného mobiliára dôraz na odolnosť a trvácnosť výrobkov  ako aj estetický vzhľad a vzájomným dizajnový súlad (koše, lavičky) s použitím prírodných materiálov (použitítie vysoko odolného dreva). 

V rámci projektu budú vybudované spevnené pochôdzne plochy, ktoré budú mať funkciu chodníka pre peších, za účelom bezpečného prechodu  z autobusovej zastávky na ul, zadná, resp. prechodu k parkovacím miestam a opačne z parkovacích miest k potrebným službám občianskej vybavenosti a pod. Dĺžka vybudovaných chodníkov vrátane nástupnej plochy autobusovej zastávky je cca 87,5 m. Z parkovacích miest bude 6 meist vybudovaných pozdĺž ulice Zadná, k 4 parkovacím miestam bude viesť účelová komunikácia s dĺžkou cca 27,5 m.

Súčasťou priestranstva je aj trávnatá plocha, ktorá bude príjemne dotvárať priestor, na ktorom bude do budúcna možná ďalšia výsadba verejnej zelene alebo dobudovanie prvkami detského ihriska, či zariadení fit-prvkov pre dospelých. 

Projekt bude realizovaný v celosti, nie je členený na etapy a po skončení bude plne funkčný.  Ako bolo uvedené, v budúcnosti je možné tento priestor ďalej rozvíjať. Projekt sa realizuje v mieste sústredenia služieb pre obyvateľov tejto časti obce. V okruhu do 200 m sa tu nachádza miestny cintorín, kostol, hasičská zbrojnica, pohostinstvo, predajňa potravín a rôzneho tovaru, stanica Čiernohronskej železnice, kaderníctvo, detské ihrisko, multifunkčné ihrisko pre mládež aj dospelých, workoutové ihrisko, futbalové ihrisko. Taktiež je to oblasť prechodu množstva cyklistov v smere do vyhľadávaných dolín - cyklotrás dolinami Brotovo, Páleničné, Šaling až na lokalitu Krátke, následne sedlo Zbojská. Realizácia projektu prispeje k rozvoju tejto lokality v súlade s primárnou fokusovou oblasťou opatrenia 7.2. stratégie CLLD územia Partnestva Muránska planina - Čierny Hron.

Vo verejnom obstarávaní bol zahrnutý sociálny aspekt, ktorý spočíva v popise samotného predmetu zákazky, ktorý zahŕňal použitie materiálov a prvkov pre nevidiacich (dlažba), bezbariérovosť projektu – dostupnosť bez bariér pre všetkých obyvateľov vrátane zdravotne znevýhodnených skupín ako aj vyhradené miesta pre ťažko zdravotne postihnutých.

Obec má schválený územný plán obce ako aj Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce. Operácie, kotré sú súčasaťou tohto projektu sú v súlade s týmito dokumentami, ako aj stratégiou CLLD Partnerstva MPČH, či stratégiou RIUS Banskobystrického samosprávneho kraja. 

Z predloženej dokumentácie z verejného obstarávania vyplýva, že obec postupovala v súlade s § 2 odsek 1 zákona č. 315/2016 z 25.októbra 2016 o registri partnerov verejného sektora a ozmene a doplnení niektorých zákonov účinným od 01.02.2017. Obec postupvala v súlade s princípmi VO pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou podľa § 117 zákona č. 343/2015 o verejnom obstarávaní. 

Obec bude financovať projekt systémom.

Hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť použitia verejných prostriedkov bola zabezpečená v štádiu pred realizáciou projektu postupom výberu dodávateľa stavebných prác v súlade so zákonom č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní. PHZ bola určená odborne spôsobilou osobou - autorizovaným stavebným inžinierom formou rozpočtu projektu. Ku konečnej cene obec dospela realizáciou verejného obstarávania oslovením troch uchádzačov a zverejnením výzvy na predkladanie ponúk na internetovej stránke obce. V štádiu realizácie projektu bude hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť projektu zabezepčená najmä dôkladným výkonom stavebného dozoru na stavbe. 

Cieľom predkladaného projektu je:

  1. Vybudovanie autobusovej zastávky a občianskej vybavenosti -  parkoviska, chodníka a účelovej komunikácie  s prvkami zelenej infraštruktúry na verejnom priestranstve v obci Čierny Balog – miestna časť Dobroč.
  2. Zlepšenie napojenosti koncovej časti obce na hromadnú verejnú dopravu a zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, bezpečnosti pohybu chodcov a vozidiel v centrálnej zóne miestnej časti Dobroč s pomerne vysokou frekvenciou automobilovej dopravy.
  3. Zlepšenie dostupnosti služieb v mieste realizácie projektu zabezpečením bezpečného prístupu a bezpečného a regulovaného parkovania.
  4. Zvýšiť atraktivitu a zlepšiť estetický vzhľad nevyužitého priestranstva v mieste realizácie projektu a vytvoriť lepšie podmienky pre život obyvateľov miestnej časti Dobroč ale i turistov a návštevníkov tejto časti obce.

Naplnením cieľov projektu projekt prispeje k fokusovej oblasti  6B. Podpora miestneho rozvoja vo vidieckych oblastiach. 

Viac
Subjekt
Obec Čierny Balog
Miesta realizácie
Čierny Balog
Stav
Zmluva uzavretá
Realizácia
01.04.2021 - 01.07.2021
Celková suma
60,654 €
Vlastné zdroje
0 €
Vyčerpané z projektu
0 €
Druh projektu
CLLD (Miestny rozvoj vedený komunitou)
Operačný program
Program rozvoja vidieka 2014-2020
Názov Typ Plánovaný začiatok Skutočný začiatok Plánovaný koniec Skutočný koniec
Názov
Autobusová zastávka a občianska vybaven…
Typ
6B. Podpora na inve…
Plánovaný začiatok
01.04.2021
Skutočný začiatok
16.08.2021
Plánovaný koniec
01.07.2021
Skutočný koniec
22.11.2021
Názov
Podporné aktivity
Typ
Podporné aktivity
Plánovaný začiatok
-
Skutočný začiatok
-
Plánovaný koniec
-
Skutočný koniec
-
Názov Hodnota Cieľ Naposledy aktualizované Riziko
Názov
Počet novovytvorených pracovných miest projektom prepočítaný na ekvivalent plného pracovného úväzku
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (pracovné miesto)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet nástrojov zabezpečujúcich prístupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím (Pojem nástroje zahŕňa opatrenia, služby alebo zariadenia zamerané na odstraňovanie prekážok a bariér brániacich v prístupnosti osobám so zdravotným postihnutím k výsledkom projektu)
Hodnota
-
Cieľ
2,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Miera zabezpečenia bezbariérového prístupu osôb so zdravotným postihnutím k výsledkom projektu
Hodnota
-
Cieľ
90,0 (%)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet inovatívnych prvkov alebo postupov použitých v projektoch
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet vysadenej zelene v území (stromy, kríky)
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Počet obyvateľov obce/obcí ktorí budú mať prospech z realizovaného projektu
Hodnota
-
Cieľ
3000,0 (obyvateľ)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaná miestna cesta - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
27,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaná lávka - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaný most - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaný chodník - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
87,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudované záchytné parkovisko - počet
Hodnota
-
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Novovybudovaná autobusová zastávka - počet
Hodnota
-
Cieľ
1,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaná a modernizovaná miestna cesta - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaná a modernizovaná lávka - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaný a modernizovaný most - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaný a modernizovaný chodník - Dĺžka v m
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (m)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruované a modernizované záchytné parkovisko - počet
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov
Rekonštruovaná a modernizovaná autobusová zastávka - počet
Hodnota
-
Cieľ
0,0 (počet)
Naposledy aktualizované
-
Riziko
-
Názov Vlastník dokladu Dodávateľ Žiadaná suma Schválené na preplatenie Realizácia
Názov

Faktúra 21800111- stavebné práce

Faktúra č. 21800111- stavebné práce

Vlastník dokladu
Obec Čierny Balog
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
39,505 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
11.11.2021
Názov

Faktúra 21800135 - stavebné práce

Faktúra 21800135 - stavebné práce

Vlastník dokladu
Obec Čierny Balog
Dodávateľ
-
Žiadaná suma
21,150 €
Schválené na preplatenie
-
Realizácia
29.11.2021
Názov IČO
Názov
RENOVIA, s.r.o.
IČO
31627684
Táto stránka používa cookies, ktoré nám pomáhajú web ďalej vylepšovať. Zakliknutím políčka „Súhlasím“ prehlasujete, že ste sa zoznámili s našou politikou využívania súborov cookies zverejnenou v dokumente Cookies.